Over Jan Geusebroek

In 2022 zou hij honderd jaar zijn geworden. Lees meer over de unieke overzichtsexpositie die vorig jaar heeft plaatsgevonden, op 30 locaties door heel Nederland!

Levensloop
J.F. Geusebroek werd op 6 juli 1922 geboren in Medemblik. Meer dan vijfenzestig jaar woonde en werkte hij in Maastricht. Op 31 maart 2015 is hij in zijn woonplaats overleden, op tweeënnegentigjarige leeftijd.

Kunstschilder Jan Geusebroek - in zijn atelier - 2006

Hij studeerde eerst aan de Rijksacademie Amsterdam en vervolgens aan de Stadsacademie en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, die toen net was opgericht. Vanaf 1949 woonde hij in Maastricht en al snel verloor hij zijn hart aan de stad, zijn parken en aan het Zuid-Limburgse landschap. En aan Fréderique uit Maastricht, met wie hij trouwde in 1958 en drie kinderen en zes kleinkinderen (en inmiddels vier achterkleinkinderen) kreeg.

Gedurende een aantal jaren heeft hij tekenles gegeven: van 1947 tot 1949 bij schildersvereniging Paulus Potter Enkhuizen en van 1964 tot 1971 aan middelbare school Sint Bernardinuscollege in Heerlen. Hij was jarenlang lid van de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars.

Zijn geliefde onderwerpen zijn bomen, parken, landschappen, stadsgezichten, portretten en stillevens van bloemen en boomstronken. De haven- en zeegezichten herinneren aan zijn tijd in West-Friesland. Ook op reizen in Frankrijk en Spanje genoot hij ervan om zijn omgeving vast te leggen. Bomen werden zijn grootste fascinatie: “we kunnen ademen en leven zolang er bomen zijn”, zegt hij in een videoportret in 1996.

Qua schildertechnieken werkte Jan Geusebroek vooral met aquarel, olieverf, pen, potlood en soms ook houtskool, ets en mozaïek. Het liefst en vaakst werkte hij buiten in de natuur, die hij zo bewonderde en met zijn tekeningen en schilderijen wilde vereeuwigen.

J.F. Geusebroek, kunstschilder
Medemblik 1922 – Maastricht 2015
Contact: lucasgeusebroek@gmail.com

Tentoonstellingen: zie het complete overzicht.

“De werken zou men kunnen zien als een symphonie met één doorlopend basismotief, een wereld die hem meer en meer is gaan fascineren.”
(Paul Haimon, Limburgs Dagblad ’75)

Bomen op de dijk
“Het moet in 1950 armoe troef geweest zijn in die bouwval in de Cellebroedersstraat, die ’s winters nauwelijks te verwarmen was, waar de wind vrij spel had en waar drie jongemannen in die naoorlogse jaren ijverig bezig waren om kunstenaar te worden…”

‘Bomen op de dijk’ is geschreven door Kees Simhoffer en door de schrijver uitgesproken bij de opening van de overzichtstentoonstelling ‘Jan Geusebroek 75 jaar’ in Galerie Kumulus te Maastricht op 4 oktober 1997. Voor de volledige inleiding, klik op:
bomen-op-de-dijk-kees-simhoffer-over-jan-geusebroek.doc

jan-geusebroek-aan-het-werk-2006-1.jpg jan-geusebroek-aan-het-werk-2006-2.jpg

De schilder aan het werk in 2006.

Advertentie

6 Reacties to “Over Jan Geusebroek”

 1. Edgar Says:

  Geachte heer Geusebroek,
  Een kennis attendeerde mij op uw werk. Ik wil u feliciteren met deze website met prachtige schilderijen. Uit uw werk spreekt veel respect en fascinatie voor de natuur.
  Vriendelijke groet, Edgar.

 2. Carla Says:

  Ik heb een winterlandschap dat geschilderd is in 1945 door de heer Geusebroek.
  Mijn vader heeft het geruild voor tabak zo was zijn verhaal.

  Hij woonde toen in Rustenburg.

  Komt dit U bekend voor?

 3. Frank Says:

  Mijn vader is Piet Geusebroek uit Zandvoort, volgens mij kennen jullie elkaar.

 4. leo snel Says:

  Met diepe bewondering heb ik naar uw website gekeken. Uw werk fascineert en inspireert me nog steeds. Ik ben ook de trotse eigenaar van een schilderij van u. Ik ga zeker naar uw tentoonstelling kijken en genieten van al dat mooie werk wat u in de loop der jaren heeft gemaakt, en hopelijk nog maakt.
  Leo Snel

 5. Piet Dams Says:

  Heeft hij ook een tijd in de capucijnengang gewerkt?

  • jangeusebroek Says:

   Beste Piet, dit is een (zeer) laat antwoord realiseer ik mij: deze reactie via de website van Jan Geusebroek was nogal ondergesneeuwd ontdekte ik recent. Het antwoord is ronduit: ja. In de Capucijnengang heeft mijn vader geruime tijd gewoond en gewerkt in de jaren ’60.
   Vriendelijke groet,
   Lucas Geusebroek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: